- Reklama -
DomůHybridHybridní Aston Martin Valhalla bude mít trojici motorů

Hybridní Aston Martin Valhalla bude mít trojici motorů

- Reklama -

Už v březnu 2019 naznačila značka Aston Martin své záměry směřující k uvedení špičkového modelu pod názvem Valkýra představením modelu AM-RB 003 na ženevském autosalonu. O téměř dva a půl roku později ukázala automobilka produkční verzi nesoucí pozměněné označení Valhalla, která svou inspiraci našla u vozů F1. Ačkoli je chystaná novinka – stejně jako původní varianta – postavena na podobné hybridní koncepci, pod kapotou došlo k významným změnám.

Zmizel třílitrový motor V6 s dvojitým přeplňováním, který byl nahrazen jednotkou V8 twin-turbo o objemu 4 litrů s plochou klikovou hřídelí a 7200 otáčkami za minutu. Osmiválec (750 koní) přenášející výkon na zadní kola je doplněn dvojicí elektromotorů, vyčleněných samostatně pro každou zadní nápravu. Elektrické motory disponují výkonem 204 koní, takže Valhalla je schopen nabídnout kombinovaný výkon s maximem cca 950 koní a úctyhodný točivý moment 1000 Nm.

S takto koncipovanou motorizací dosahuje supersport zrychlení z 0 na 100 km/h za 2.5 sekundy a ručička tachometru se vyšplhá až na hranici 350 km/h. Působivý je také čas 6:30 min., jenž tomuto modelu stačil ke zvládnutí jednoho kola na dráze v Nürburgringu. Vůz bude mít osmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovku, spolu s elektronickým diferenciálem s omezenou svorností na zadní nápravě a může se pochlubit elektrickým režimem zpátečky s výhradním využitím elektromotorů.

- Reklama -

Je jasné, že tzv. plug-in hybrid byl koncipován především s ohledem na výkon, takže není divu, že s vypnutým spalovacím motorem bude akumulátorům stačit kapacita baterie na pouhých 15 kilometrů a maximálka se sníží na 130 km/h. V EV modu se navíc Valhalla promění na vůz s pohonem předních kol. Aston Martin odhaduje, že kombinované emise nepřekročí hodnotu 200 g/km, což by byl na supersport s motorem V8 pozoruhodný výsledek.

Díky lehké karbonové karoserii a dalším modifikacím se podařilo snížit váhu na cca 1550 kg a aktivní aerodynamický systém poskytuje při rychlosti okolo 240 km/h přítlak až 600 kg. Nastavení adaptivního podvozku je samozřejmě navázáno na volitelné jízdní režimy, takže vlastník Valhally si kromě sportovního zážitku bude moci užít i „měkčí“ městský mod a další mezistupně.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?