- Reklama -
DomůElektromobilKoncept Audi Grandsphere předznamenává vlastnosti budoucí limuzíny A8

Koncept Audi Grandsphere předznamenává vlastnosti budoucí limuzíny A8

- Reklama -

Firma Audi představila nový koncept Grandsphere – plně elektrickou luxusní čtyřdveřovou limuzínu s řadou špičkových technologií a pokročilých funkcí, které by se pravděpodobně měly objevit u příští generace limuzíny A8. Model je součástí projektu Audi „Project Artemis“, jehož cílem je vyvinout špičkovou elektrickou platformu nové generace. Grandsphere představuje druhý z trojice „sférických“ konceptů Audi, jenž následuje po dvoumístném roadsteru Skysphere, který měl premiéru nedávno. Stejně jako jeho sourozenec je Grandsphere plně elektrický a byl navržen jako studie budoucnosti luxusního automobilového cestování.

Koncept se vyznačuje novým přístupem k designu interiéru, který byl podle Audi umožněn díky technologii autonomního řízení čtvrté úrovně. V plně autonomním režimu se volant a pedály 5.35 metrů dlouhého sedanu zasouvají do skrytých přihrádek v palubní desce a podlaze, čímž se uvolňuje ještě více prostoru díky architektuře, nově pojímající interiér a prostor pro cestující jako středobod vozidla.

Jeho srdcem je nový informační a zábavní systém, který v modu Level 4 promítá obraz v celé šířce na dřevěnou plochu pod čelním sklem, a když řidič převezme ruční ovládání, jsou tyto displeje segmentovány pro řidiče a spolujezdce. V autonomním režimu lze tuto projekční plochu využít k přehrávání filmů nebo dokonce k videokonferencím za jízdy. Pod projekční částí je integrována senzorová lišta umožňující přepínání mezi nabídkami a obsahem.

- Reklama -

Zmíněné centrum využívá nově vyvinutý bezdotykový systém odezvy MMI od Audi. Fyzické ovládací knoflíky klimatizace a multimediálních nastavení byly přesunuty na dveře a spolu s technologií sledování očí systém rozpoznává gesta, takže uživatelé mohou například otáčivým pohybem ruky zvýšit nebo snížit teplotu. Knoflíky lze ovládat také fyzicky a poskytují haptickou odezvu. Výrobce tvrdí, že v kombinaci s novou technologií MMI otevírá režim autonomní jízdy v Grandsphere novou úroveň svobody pro všechny cestující.

V rámci prezentace vozu řekl Maksymilian Nawka, designer interiéru Audi, že Grandsphere představuje posun v přístupu. Velké luxusní sedany se tradičně zaměřovaly na cestující na zadních sedadlech, pokud jde o komfort a technologie, ale nová platforma umožňuje dělat věci jinak, což Grandsphere dokazuje.

Výsledkem daného řešení je, že Grandsphere má uspořádání 2+2, přičemž zadní sedadla jsou kompaktnější než přední. Opěradla předních sedadel se sklápějí až do úhlu 40 stupňů, což zvyšuje pohodlí, ale stále umožňuje cestujícím používat infotainment, přičemž je možné je sklopit až do úhlu 60 stupňů.

Přední opěrky hlavy lze sklápět dopředu o 15 stupňů a jsou v nich integrovány výdechy s regulací teploty pro vonný vzduch a také reproduktory, které nejsou slyšet pro ostatní cestující. Ve středové konzole mezi předními sedadly se nachází také nápojový automat se dvěma skleničkami.

V interiéru se nevyskytuje kůže, kabina je vyrobena převážně z udržitelných nebo recyklovaných materiálů. Je zde také velmi málo prvků výbavy, přičemž tento vysoce digitální přístup umožňuje do Grandsphere integrovat možnosti infotainmentu, pokud jde o streamování hudby či videa, a také zpracovávat informace o parkování nebo nabíjení. Zvenčí se Grandsphere pyšní svalnatými proporcemi připomínajícími ve srovnání s tradičním luxusním sedanem spíše kupé GT. Střešní linie je nízká, zesílená děleným okenním sklem, díky němuž vůz vypadá nižší a elegantnější.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?