- Reklama -
DomůElektromobilNissan představil čtveřici elektrických konceptů

Nissan představil čtveřici elektrických konceptů

- Reklama -

Nissan před časem oznámil svou strategii elektrifikace a potvrdil, že do roku 2030 uvede na trh 23 elektrifikovaných modelů. Patnáct z těchto vozů bude čistě elektrických a společnost představila, jak budou některé z nich vypadat. Součástí prezentace byly i čtyři nové koncepty, zahrnující elegantní sportovní vůz, dvě SUV a kompaktní futuristicky laděný pick-up, všechny vybavené systémem Nissan e-4ORCE s pohonem všech kol.

První z nich, nazvaný Nissan Chill Out, není tak daleko od reality. Promění se v náhradu za model Leaf, který značka začne vyrábět v polovině tohoto desetiletí, a stane jedním z hlavních pilířů vývojového programu v nově postaveném centru Nissan EV v britském Sunderlandu.

Chill Out, kombinující koncepce kupé a SUV, by měl na trhu konkurovat Citroenu e-C4. Nabídne také stejnou designovou šablonu jako větší elektromobil Nissan nové generace Ariya, s nímž sdílí identické úzké světlomety, mřížku chladiče ve tvaru písmene U a čelní sklo se zkosenou zádí.

- Reklama -

Vůz je založen na firemním podvozku CMF-EV a pohání jej dvoumotorová elektrická jednotka Nissan e-4ORCE s pohonem všech kol, přičemž oba tyto prvky jsou rovněž společné s modelem Ariya. Chill Out je však díky svým o něco menším rozměrům pravděpodobně vybaven menší baterií než model Ariya s kapacitou 87 kWh.

Automobilka zatím nepotvrdila, jaký výkon bude systém e-4ORCE v případné sériové verzi modelu Chill Out produkovat, ale Ariya s pohonem všech kol je k dispozici ve třech verzích. Nejlevnější provedení produkuje výkon 275 koní, model střední třídy má 302 koní a vlajková varianta generuje ohromující výkon 389 koní a točivý moment 600 Nm.

Pokud se podíváme dále do budoucnosti, je tu Nissan Max-Out. Jedná se o dvoumístný sportovní kabriolet, který má být předobrazem budoucích výkonných modelů značky. Očekává se, že bude poháněn nejsilnější verzí firemního elektrického pohonu e-4ORCE.

Nissan také uvedl, že koncept byl navržen tak, aby se dobře ovládal. Sada baterií je umístěna na podvozku, což vozu zajišťuje nízké těžiště, a značka tvrdí, že koncept byl maximálně odlehčen. Další zajímavostí je, že přední sedadla lze sklopit do roviny podlahy a získat tak další prostor.

Koncept Surf-Out je čistě elektrický pick-up, který je podle Nissanu „navržen pro zábavu“. Má nezvykle působící průhlednou masku chladiče, otevřenou úložnou plochu v zadní části a neobvyklou světelnou lištu na zadních dveřích, která může zobrazovat emotikony. Koncept bude pravděpodobně opět využívat nejsilnější verzi pohonné jednotky Nissan e-4ORCE.

A konečně je tu Nissan Hang Out. Jedná se o rodinné MPV s modulárními sedadly, čtveřicí posuvných dveří a trochu minimalistickým krabicovým designem. Je také vybaven pokročilou verzí asistenční technologie Nissan ProPilot, o které zatím můžeme jen předpokládat, že z řidiče sejme více odpovědnosti a potenciálně nabídne dálniční autonomní jízdu.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?