- Reklama -
DomůBenzín/naftaBMW získalo práva na tuningovou značku Alpina

BMW získalo práva na tuningovou značku Alpina

- Reklama -

Koncern BMW před časem oznámil, že získal práva na ochrannou známku značky Alpina, čímž se úzce spřízněný tuner v omezené míře dostává do rukou mnichovské společnosti. Žádné finanční podrobnosti nebyly zveřejněny, jednou z mála informací je fakt, že BMW nepřevezme akcie firmy Alpina.

Alpina byla založena v roce 1965 a v šedesátých a sedmdesátých letech ladila vozy BMW pro motorsport. První osobní modely Alpina byly uvedeny na trh v roce 1978, od té doby se značka rozrostla na oficiálního výrobce vozů se sídlem v německém Buchloe, V loňském roce prodala Alpina přibližně 2 000 vozů.

BMW uvedlo, že přechod na elektrifikaci spolu s emisní legislativou a asistenčními systémy řidiče má za následek vyšší riziko pro výrobce malých sériových vozů, jako je Alpina. Předpokládá se, že partnerství zajistí dlouhodobou životaschopnost airomobilky z Buchloe.

- Reklama -

BMW a Alpina budou pokračovat v současné dohodě o spolupráci zajištěné do roku 2025, přičemž vozy montované v BMW budou od Alpiny dostávat rozsáhlé úpravy, jako je pohonné ústrojí, podvozek, aerodynamika a vybavení interiéru upravené podle specifikací zákazníka. Servis a prodej náhradních dílů pro zákazníky Alpiny bude rovněž pokračovat beze změn v oblasti poprodejních služeb.

Alpina zatím na plně elektrickém BMW nespolupracovala, ale toto nové partnerství bude pokračovat i ve druhé fázi tohoto desetiletí, takže nová elektrická Alpina na bázi BMW se zdá být téměř nevyhnutelným krokem.

Samotná továrna v Buchloe zůstane centrem výroby Alpiny, ačkoli BMW naznačilo, že stávající zaměstnance si Alpina po roce 2025 nemusí ponechat. Restrukturalizace pracovních sil značky může zahrnovat přesun pracovníků Alpiny do ostatních značek BMW Group.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?