- Reklama -
DomůBenzín/naftaNové Lamborghini Urus EVO stanovilo na Pikes Peak rekord pro SUV

Nové Lamborghini Urus EVO stanovilo na Pikes Peak rekord pro SUV

- Reklama -

Pár týdnů před oficiální premiérou se maskované nové Lamborghini Urus prohánělo po trati Pikes Peaks určené k závodům do vrchu. Za volantem seděl testovací jezdec Pirelli Simone Faggioli, šampion dané soutěžní kategorie, který s prototypem dosáhl času 10:32.064 min., což je o téměř 18 sekund lepší výsledek než dosud rekordní počin modelu Bentley Bentayga z roku 2018.

Stejně jako Bentley, i Lamborghini provedlo na vozu několik lehkých úprav, aby zajistilo, že Urus splňuje bezpečnostní předpisy závodu Pikes Peak International Hillclimb. Patří sem kompletní ochranná klec, závodní sedadla se šestibodovými bezpečnostními pásy a hasicí přístroj.

Jinak je to standardní Urus (nebo alespoň bude, jakmile se tento nově přepracovaný model začne prodávat) s motorem V8 se dvěma turbodmychadly a pravděpodobně i vyšším výkonem než dříve. K dispozici je také nový design kol, které byly k vidění na předchozích testovacích vozech.

- Reklama -

Pike Peaks je o půl míle kratší než Nürburgring a měří 12.42 mil, ačkoli díky srázům v mnoha z celkem 156 zatáček je pravděpodobně děsivějším zážitkem řítit se s dvě tuny vážícím Lamborghini na vrchol coloradské hory, než projíždět „Zelené peklo“ jak se slavnému německému okruhu přezdívá..

„Rozhodnutí testovat na Pikes Peak odráží ducha značky Lamborghini vyjádřeného sloganem ‚očekávejte neočekávané‘ a demonstruje vynikající výkon nového modelu Urus, který bude brzy představen,“ řekl Rouven Mohr, technický ředitel Automobili Lamborghini. „Pikes Peak je nejslavnější závod do vrchu na světě a zároveň je pro vůz mimořádně náročný: nerovnoměrné uspořádání trati prověřuje vyváženost podvozku, značné výškové rozdíly zatěžují pohonnou jednotku a povětrnostní podmínky se mohou mezi startem a cílem velmi rychle měnit.“

Díky předchozímu rekordu Bentley Bentayga z roku 2018 vzešlo z tohoto modelu 10 speciálních edic, které tuto událost připomínají. Teprve čas ukáže, zda se Lamborghini rozhodne udělat totéž s faceliftovaným Urusem. Nicméně Urus by si měl z hlediska prodejů poradit i bez nově stanovaného rekordního času, protože se jedná o nejprodávanější vůz italské značky, který v loňském roce tvořil 61 procent celkového obratu Lamborghini.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?