- Reklama -
DomůBenzín/naftaNové BMW 5 2023: soupeř pro Audi A6 a Mercedes E

Nové BMW 5 2023: soupeř pro Audi A6 a Mercedes E

- Reklama -

Automobilka BMW se připravuje na projekt, který označuje za svou největší transformaci od šedesátých let a v jehož rámci se po roce 2025 změní téměř vše, co se týká vozů této společnosti, počínaje způsobem jejich výroby až po koncepci prodeje. Ještě předtím však dojde k modernizaci jedné z největších hvězd značky.

Představí se nové BMW řady 5, které bude pokračovat v desetiletí trvajícím souboji s Mercedesem třídy E, jenž má být příští rok rovněž nahrazen, a také Audi A6, jež se v roce 2023 dočká faceliftu. Novinka s kódovým označením G60 bude jedním z posledních nových modelů mnichovské značky před tím, než v polovině desetiletí začne produkce vozů generace Neue Klasse, kterým pravděpodobně budou vévodit plně elektrické náhrady řady 3 a SUV X5.

Ačkoli lze příští sérii 5 považovat za labutí píseň současné generace modelové řady BMW, i tak bude představovat výrazný odklon od současného vozu. V rámci strategie BMW „Power of Choice“ bude nová řada 5 nabízet více variant pohonných jednotek, včetně možnosti plně elektrické verze, která ponese název i5. Představena má být také nová vlajková loď M5, a to poprvé i v elektrifikované variantě.

- Reklama -

Hlavními prodejními taháky však s největší pravděpodobností zůstanou i nadále vozy s benzinovými, naftovými či hybridními motorizacemi, které mají stále tvořit většinu nabídky. Série BMW 5, jež má být oficiálně odhalena příští rok, byla již dříve spatřena při testování na veřejných komunikacích, a špionážní snímky odhalují, že oproti řadě 7 půjde o konvenčněji působící projekt.

Nejnovější edice 7 vzbudila začátkem letošního roku rozruch svým odvážným inovativním vzhledem, potvrzujícím nový designový jazyk zřetelně odlišný od ostatních vozů BMW, s masivní ledvinkovou mřížkou a modifikovanou přední částí s dělenými světlomety. Tento polarizující styl se však u nové řady 5 neuplatní a tzv. manažerský sedan se místo toho bude držet konzervativnějšího designu, aby oslovil více zákazníků.

Připravovaná řada 5 (G60) na rozdíl od svého předchůdce generace G30 mírně povyroste, ale její proporce zůstanou podobné. Na zádi budou zadní světla štíhlejší než dříve, téměř jistě se do nabídky vrátí také verze Touring s karoserií kombi, a to možná i v provedení M5. Interiér se ponese ve znamení nejnovějších technologií podpořených moderním designovým slovníkem částečně inspirovaným současnými špičkovými modely dané kategorie.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?