- Reklama -
DomůBenzín/naftaBMW Alpina B5 GT: prémiová verze s motorem o výkonu 625 koní

BMW Alpina B5 GT: prémiová verze s motorem o výkonu 625 koní

- Reklama -

Značka BMW Alpina začíná prodávat přepracovaný model řady 5, nesoucí označení B5 GT. Základní koncepce je sice podobná jako u verze B5, uvedené na trh v roce 2020, kde pohon zajišťuje 4.4litrový osmiválec, nyní však jednotka s dvojitým přeplňováním nabízí výkon 625 koní.

To sice oproti předchozí motorizaci představuje nárůst pouze o 13 koní, ale točivý moment se zvýšil o celých 50 Nm, takže nově dosahuje hodnoty 850 Nm. Jedná se o nejvýkonnější motor, jaký kdy Alpina do svých vozů namontovala, a jeho čas z 0 na 100 km/h činí 3.4 sekund u sedanu a 3.6 sekundy v případě kombi Touring. Sedan B5 se také může pochlubit maximální rychlostí 330 km/h a příliš nezaostává ani kombi, jehož tachometr se vyšplhá na 320 km/h.

Dodatečný výkon je výsledkem řady modifikací, včetně optimalizovaného sacího potrubí, upravených výfukových dílů, nového programování softwaru motoru a změněného plnicího tlaku turba. „Inženýři kladli zvláštní důraz na odezvu a průběh výkonu, aby dosáhli vynikající využitelnosti,“ uvedla Alpina.

- Reklama -

Pro bezpečnější brzdění přidal výrobce čtyřpístkové brzdové třmeny, které vpředu stlačují 395 mm kotouče, a vzadu jsou plovoucí třmeny spojeny s 398 mm rotory. Na přední straně podvozku najdeme také posílené výztuhy předního zavěšení a nové jsou i verze charakteristických 20paprskových kovaných kol Alpina o průměru 20 palců. K dispozici je výběr z celkem šesti laků: Arctic Race Blue, Petrol Mica, Verde British Racing, Chalk, Imola Red nebo Daytona Violet, a nechybí ani klasické obtisky Alpina ve třech různých odstínech.

Interiéru standardně vévodí obložení z kůže Nappa, na přání lze pořídit povrch Merino, a využít je možno také služeb vlastního sedlářství Alpina a objednat si speciální prvky. Na opěrkách hlavy předních sportovních sedadel jsou vyšity nápisy B5 GT a podlahové rohože zdobí emblémy se stejnou tématikou.

V rámci standardní výbavy patří k nejvýznamnějším součástem výbavy vyhřívaný volant, surround audio systém Harman Kardon a antracitové čalounění stropu. Výroba této limitované edice bude celosvětově omezena na pouhých 250 kusů. Alpina, která je od roku 2022 součástí koncernu BMW, už oznámila oficiální německé ceny – sedan B5 GT vyjde u našich sousedů na cca 145 500 eur, varianta Touring má být dostupná za cca 148 500 eur.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?