- Reklama -
DomůElektromobilElektrický koncept Hyundai Mobion se otočí na patě

Elektrický koncept Hyundai Mobion se otočí na patě

- Reklama -

Na základě modelu Ioniq 5 vznikl nový koncept Hyundai Mobion, který je díky netradičnímu systému „e-Corner“ schopen natáčet svá přední a zadní kola, což autu umožňuje pohyb do stran, jízdu po diagonále, a dokonce i otáčet se okolo vlastní osy. Mobion ohromil návštěvníky veletrhu CES v Las Vegas, kde předvedl celou škálu svých pohybových možností. Vůz byl vyvinut dceřinou společností Hyundai Mobis, která uvedla, že Mobion už má za sebou úspěšné silniční testy.

Výrobce také tvrdí, že existují reálné plány na uvedení technologie „In-Wheel“ na trh. „Mobion představuje ztělesnění klíčových technologií společnosti Hyundai Mobis, které jsou všechny připraveny k okamžité sériové výrobě,“ uvedl viceprezident Lee Seung-Hwan, vedoucí oddělení pokročilého inženýrství společnosti Hyundai Mobis.

Pro nezávislé řízení a větší úhly pohybu byl Mobion oproti standardnímu Ioniqu 5 razantně upraven. „Technologie In-Wheel spočívá v umístění čtyř malých motorů do každého kola, na rozdíl od jednoho velkého hnacího motoru, který se běžně používá u elektromobilů. Tato konfigurace umožňuje každému kolu nezávisle generovat vlastní energii,“ objasnil viceprezident Lee Young-kook, vedoucí oddělení elektrifikace.

- Reklama -

Vzhledem k většímu rozsahu bočního pohybu mysleli u Hyundai Mobis na možnost, že by Mobion a jeho řidič mohli nechtěně do něčeho narazit. Aby se ttéto situaci zabránilo, je Mobion vybaven třemi z LiDary jako senzory autonomní jízdy, které rozpoznávají blízké objekty a vyhýbají se jim.

Hyundai Mobis tvrdí, že odhalení modelu Mobion na veletrhu CES ukazuje záměr firmy „zpřístupnit tyto pokročilé technologie a zároveň je učinit hmatatelnými a posílit jejich použitelnost v reálném světě“. Kdy se tato technologie dostane do sériových vozidel, však oznámeno nebylo. Pokud by se systém „e-Corner“ podařilo dotáhnout až do sériové výroby, mohly by se z kompaktních vozů automobilky stát ideální městská vozítka, kterým ve velkých aglomeracích ubude spousta problémů s parkováním.

- Reklama -
Předchozí článek
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?