- Reklama -
DomůElektromobilCitroën DS EV: francouzská ikona dostala elektrický pohon

Citroën DS EV: francouzská ikona dostala elektrický pohon

- Reklama -

Citroën DS je bezesporu legendou francouzského automobilového průmyslu, která nyní dostala díky britské společnosti Electrogenic elektrický agregát. V daném případě se firma zaměřila na model z roku 1971 ve zlaté úpravě, u něhož dvoulitrový čtyřválec nahradila elektromotorem Netgain Hyper 9 o výkonu 120 koní a točivém momentu 235 Nm. Naopak zachována byla sériová manuální převodovka, konfigurace s pohonem předních kol a samozřejmě i nestárnoucí design, navržený Flaminiem Bertonim.

Sada integrovaných baterií o kapacitě asi 48.5 kilowatthodin zajišťuje odhadovaný dojezd cca 225 km, ale podle tiskové zprávy společnosti se Electrogenic chystá nabízet také výkonnější články, které by měly zvýšit maximální dojezd tohoto vozu na 320 km na jedno nabití akumulátoru. Standardní nabíjecí technologie má výkon 29 kW a dokáže dobít 48.5 kWh baterii přibližně za dvě hodiny.

Při přestavbě bylo ponecháno i originální a na svou dobu revoluční hydropneumatické odpružení Citroënu, které zajišťovalo jedny z nejlepších jízdních vlastností v daném období, a schopnost tzv. samonivelace. Electrogenic však vyměnil klasické mechanické čerpadlo za elektrické, jež je podle společnosti tišší. Bez benzinového motoru, který by ho maskoval, by byl hluk mechanického čerpadla pravděpodobně znatelnější.

- Reklama -

Electrogenic je jednou z několika značek, specializujících se na konverzi aut s tradiční motorizací na elektromobily. Mezi její minulé projekty patří např. Triumph Stag, Rolls-Royce Silver Shadow, Morgan 4/4, Jaguar E-Type či Hudson Commodore. Přechod na elektrický pohon pravděpodobně zvýší spolehlivost většiny starých vozů, ale majitelé, kteří se touto cestou vydají, by se měli připravit na značné investice.

Společnost, sídlící v anglickém Kidlingtonu nedaleko oxfordského letiště, sice neuvádí konkrétní ceny, ale obecně lze říci, že tento typ modifikace je poměrně drahý. Základní přestavba bez dílčích úprav začíná většinou na částce pohybující se okolo 20 až 30 tisíc dolarů s návazností na typ samotného vozu.

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?